Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Το φαράγγι της Μπολοβίναινας


Το φαράγγι της Μπολοβίναινας βρίσκεται στην Βόρεια Εύβοια, στην Δημοτική Ενότητα Αγίας Άννας. Για να φτάσει κάποιος εκεί, περνάει από τον εγκαταλειμμένο οικισμό Παλαιόβρυση και μετά ακολουθεί τον χωματόδρομο που οδηγεί στο φαράγγι. 

Είναι γνωστό και ως "το φαράγγι του Αράπη", αλλά και φαράγγι του Νηλέα λόγω του ομώνυμου ποταμού που κυλάει μέσα στο φαράγγι.


Η βλάστηση της περιοχής είναι πυκνή, με διάφορα είδη δένδρων όπως Σκίνα, Αριές, Βελανιδιές Πλατάνια και Γκορτσιές ενώ σε υψηλότερο υψόμετρο συναντούμε και πολλά πεύκα. Επίσης υπάρχουν και ορχιδέες, καμπανούλες και σπάνια λουλούδια.

Το νερό που κυλάει στο φαράγγι είναι παγωμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, εκτός από την Άνοιξη και το καλοκαίρι, κάτι που καθιστά την διάσχιση του δύσκολη. Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν και ψάρια στα νερά του Νηλέα.


Η ονομασία που οι κάτοικοι έδωσαν στο εντυπωσιακό αυτό φαράγγι που έχει πάνω από 100 μέτρα ύψος και μήκος 1,5 χλμ. είναι "Το Φαράγγι της Μπολοβίναινας" και αυτό συνέβη λόγω της ιστορίας που διαδραματίστηκε στην περιοχή στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ιστορία της Μπολοβίναινας.

Η πρώτη εκδοχή λέει πως κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας και περί το 1823, οι κάτοικοι της Αγίας Άννας είχαν καταφύγει στη σπηλιά που βρίσκεται απέναντι από τον βράχο, προκειμένου να αποφύγουν την καταπίεση των Τούρκων. Μια γάτα ακολούθησε τους κατοίκους και έτσι οι Τούρκοι αφού την ακολούθησαν, ανακάλυψαν τους κρυμένους κατοίκους. Τους ζήτησαν να παραδοθούν και να επιστρέψουν στο χωριό, αυτοί δεν δέχτηκαν. Έτσι οι Τούρκοι αφού δεν ήταν δυνατό να προσεγγίσουν την σπηλιά, λόγω του δύσβατου της περιοχής, έβαλαν φωτιά μπροστά στην είσοδο της σπηλιάς και όλοι οι κάτοικοι που κατέφυγαν εκεί πέθαναν, εκτός από έναν ο οποίος κύλησε ως το ποτάμι.

Η Μπολοβίναινα έβλεπε τα γεγονότα από τον βράχο απέναντι από την σπηλιά και την τραγική κατάληξη των κατοίκων, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και τα τρία παιδιά της, δεν άντεξε και έπεσε από την κορυφή του βράχου στο φαράγγι και σκοτώθηκε.


Μία δεύτερη εκδοχή, η πιο πιθανή, λέει πως η Μπολοβίναινα πήγαινε στην σπηλιά προκειμένου να εφοδιάσει τους κατοίκους με τρόφιμα. Έγινε αντιληπτή όμως από τους Τούρκους και την ακολούθησαν. Μόλις το κατάλαβε η Μπολοβίναινα, άλλαξε δρόμο και βρέθηκε στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού. Μη έχοντας άλλο τρόπο να διαφύγει και επειδή δεν ήθελε να πέσει στα χέρια των Τούρκων, η Μπολοβίναινα προτίμησε να πέσει στο γκρεμό από την κορυφή του βράχου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου