Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Μαγευτική πανσέληνος στις Αιγές, 21 Αυγούστου 2013


Μία διαφορετική, μυστηριακή πανσέληνο, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στην Βεργίνα το βράδυ της 21ης Αυγούστου, για τις καθιερωμένες εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Ήταν μια μαγική βραδιά όπου η προϊσταμένη της IZ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, μαζί με το Λαογραφικό Αρχείο του Γιώργη Μελίκη, παρουσίασαν ένα μουσικό δρώμενο, γεφυρώνοντας τους αιώνες της ιστορίας από την εποχή των Μακεδόνων Βασιλέων των Αιγών, μέχρι τις μέρες μας.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Η αρχαιότερη γέφυρα του κόσμου βρίσκεται στην Αργολίδα!

 
Μνημειακή κατασκευή της Μυκηναϊκής Εποχής.
Είναι χτισμένη στο 15ο χλμ. του δρόμου Ναυπλίου- Επιδαύρου, στο Αρκαδικό. Κατασκευάστηκε γύρω στο 1300 π.χ.και βρίσκεται κατά μήκος ενός καλοκατασκευασμένου μυκηναϊκού δρόμου, που συνδέει τις Μυκήνες και την Τίρυνθα με την Επίδαυρο. Αυτό το δρόμο χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Μυκηναίοι πολεμιστές και απο αυτόν περνούσαν οι πομπές με τα βασιλικά άρματα.
 
104 περίπου χρόνια πριν, ένας Γερμανός περιηγητής είχε το κουράγιο να καταγράψει τις 14 Μυκηναϊκές γέφυρες που εξακολουθούσαν να υπάρχουν στην γη της Αργολίδας. Από τότε, ο χρόνος και το "ενδιαφέρον" των αρμοδίων παρέσυρε στο πέρασμα του τις περισσότερες από αυτές. Οι εναπομένουσες τρεις είναι οι γέφυρες Καζάρμα, Γαλούση και Αρκαδικού.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Άφυτος - Η αρχαία πηγή Μπαμπακιλέτ και ο βασιλιάς της Σπάρτης Αγησίπολις


Στις αρχές του 382 π.Χ., μια αντιπροσωπεία από την Χαλκιδική πηγαίνει στη Σπάρτη. Η αντιπροσωπεία αυτή, εκπροσωπούσε τις πόλεις της Απολλωνίας, που βρισκόταν πλησίον του Πολυγύρου και της Ακάνθου, που βρισκόταν πλησίον της Ιερισσού.

Η αντιπροσωπεία αυτή, ζήτησε την βοήθεια των Σπαρτιατών κατά των Αθηναίων και της Ολυνθιακής Ομοσπονδίας, που προσπαθούσαν να τις κάνουν υποτελείς και να συμμετάσχουν στην συμμαχία τους.